mercoledì 8 giugno 2016

7. ПЕСТЕНЕТО НЯМА КАК ДА ГО ПРОПУСНЕМ

7.  ПЕСТЕНЕТО   НЯМА КАК ДА   ГО  ПРОПУСНЕМ

 Няма как да не пиша за пестенето.Ние семействата с болни от Детска церебрална парализа,сме по - притиснати  от живота.Затова се обръщам към братята и сестрите ми по съдба.
Много лесно е,когато сте наследили някакви имоти,които може да продадете и да си позволите да поемете малко дъх. Истината е,че който продава...губи.
Проблемът ни  не е, че сме мързеливи или нескопосани.Знаем го всички.
Трябва да сме в къщи,за да се грижим за нашият болен.
Това си има и добри страни,за които пиша в различни части на книгата .Искам  да споделя някои мои „открития",които ми помагат , надявам се да помогнат и на вас във  връзването на семейният  бюджет.
Няма да подреждам или систематизирам нещата, ще пиша за това,което реша, че ще е полезно и за вас.

Еднократните покупки обикновено се планират предварително,като се търсят алтернативни доходи или начини  за разсрочено  заплащане.

Пести се от ежедневните разходи.

Всяко семейство има своите навици,вкусове традиции.Всички сме различни и това е прекрасно.                    
Ще  ви разкажа,как се справям с хляба наш насъщни.
Ако всички правят като мен,току виж, че хлебозаводите в България фалирали.
Не вярвам болшинството да хукне да следва примера ми.
Хляба го меся аз.Изпробвах различни варианти.  

Ето най - удачната рецепта за хляб, който на моето семейство стига за две седмици.
Пет,шест килограма брашно  тип  0  
1  кубче мая, 
две супени лъжици сол с връх, 
две супени лъжици захар, 
една кофичка кисело мляко, 
две яйца, 
една винена чаша  слънчогледово олио и 
около два литра и половина вода.

Тестото замесвам по класическият начин.Не се силя да премесвам цялото количество тесто на един път. Изморително е. Разделям го на четири пет части, горе долу толкова тави излизат.За да спестите енергия, ползвам правоъгълни тави, така  пека по две тави едновременно,едната от долу а другата отгоре , като по време на печенето им разменям местата и  не  са точно една под друга- това сигурно ви е дошло вече на ум.
Когато изстине добре или по - добре на другият ден , го нарязвам на филийки.Подреждам го в кисийки и ги прибирам във фризера.Всеки ден или през ден вадия по една кисийка  в хладилника. 
Ако напровите една простичка сметка, веднага ще останете доволни от плюсовете които ви предлага това мое предложение.
С прибавките които предлагам,хлябът много"насища" и се консумира по- малко , не се пълнее .Ние с изключение на дъщеря ми сме пълни и все внимаваме с хляба. Засичала съм -за три месеца  трима души консумираме  около 25 килограма брашно.Приготвен и съхранен по този начин,не се изхвърля дори една трошичка.Пестите пари,електроенергия и време и ядете вкусен хляб.
Още за  хляба -колкото брашното от което го приготвяте е по- грубо,толкова е по- хранителен и се засищате с по-малко количество.Може да сменяте от време на време хляба с мая - с хляб със сода бикарбонат.Тогава използвате кисело мляко,олио и яйца в по - голямо количество.Рецептата си я нагаждате според вкуса на семейството.
Ако сложите повече яйца и олио и прибавите и натрошено сирене , а тестото е много меко , това печиво се превръща в тутманик, един от любимите хлябове на децата.Тутманика се замесва със содабикарбонат.

Намерете във фризера вашият най- верен съюзник против разхищението.

Когато купите по- голяма торба с картофи и видите,че след няколко дни почват да покълват или се покриват с тъмни петна,не ги похабявайте,веднага ги почистете и нарежете всичките,във вида в който ги готвите,разпределете ги в количества,които използувате еднократно и ги замразете.
Така в следващите дни  пестите време и знаете точно кога би трябвало да купите нови.
Предполагам, че вече в големите търговски вериги има  по 3 килограма готови изпържени картофи.Тук в Италия се намират на ниски цени.Ако сте по придирчиви , може да ги доопържите.Ако ли не, стоплени в  микровълновата   фурна, са готови за вечеря.
Друг съвет - ако готвите...и ви остане ..не го предлагайте на другият ден.Замразете го веднага и го предложете след известно време.Подхвърлени чинии  в хладилника,най -бързо свършват в коша за смет.
В  Италия има голямо разнообразие на готови храни приготвени от месо , картофи , зеленчуци , риба, морски дарове и други.Има и малки расфасовки  консерви от грах , боб , леща , зелен боб.Всичко това вкусно приготвено и на достъпни цени.
Имайки предвид цената на газта , която тук се ползува основно в кухнята , предпочитам да ползвам и готова храна .
Пести се енергия , време , пари.
Бих ви посъветвала,да имате ....аз ги наричам вечни ястия,главно във вечерното меню,които да са вкусни,да се приготвят бързо и да са леки,за стомаха и най- важното с широка гама от подръчни средства.

Ето някои предложения

Филийки на фурна.Нарязвате хляб на тънки филийки,дори ако е стар и сух по- добре.Намазвате дъното на тавичка с олио и нареждате плътно филийките,ако има малко място между тях,го запълвате с парченца  хляб.Заливате  с каквото ви подскаже фантазията и каквото имате в хладилника разбира се,основно ви трябва кисело мляко,прясно мляко,яйца,сирене ,кашкавал, колбас,ако имате останало някое кюфте,тиквички или патладжани,които са ви останали от преди,гъби,дори сварени картофи-ако имате някои изостанал,някоя маслина ,смлян чер пипер и олио , маргарин или краве масло.Разбира се,че няма да слагате  всички тези неща.Това което имате под ръка и което харесва семейството.Ако хляба е тип тостер,може да го наредите на два или три реда.ЗА ДВАДЕСЕТИНА МИНУТИ,ВЕЧЕРЯТА Е ГОТОВА.

Гювечета на фурна Викате на помощ фантазията си,включвате фурната и докато загрее,вие вече сте заредили гювечетата с това,което ви позволи съдържанието на хладилника,би били добре да има яйце,домат пиперка и някакво месо.

Пърженица.Това го научих от италианците,които са изключително пестеливи....в своите си разбирания за пестеливост.Основното е сварен и подсолен ориз.Те го смесват с яйце,настъргано пармиджано и галета и оформят от тази смес топки , а по средата слагат това,което им е останало от други готвения,или колбаси или месо или тиквички,патладжан,грах,маслини и др.
Топките се овалват в галета и яйце и се пържат в много горещо олио.При нас по сборовете се приготвя ориз.Оризът по принцип не е податлив на замразяване,и в много домакинства го изхвъплят,но за това ястие  може чудесно да се използува.

Италианците , всеки ден вечерят едно и също нещо , което наричат -минестрина.Налива се в тенджерата  малко вода да кипне.Слагат едино или две купчета бульон ,малко зехтин и най - дребните фигурки макарони.Като се сварят, разсипват го по чиниите, слагат отгоре малко пармиджано и  няколко листа миродия.Ако са по- гладни , хапват някое парче кашкавал или колбас.Това е.
Лека вечеря.
Приятен сън.
За вечеря приготвят и домашни пици , като ползват готово тесто.
Слагат отгоре само моцарела и домати и поръсват с риган.
Става  бързо и вкусно.Тяхната моцарела е горе - долу нашето меко прясно сирене.Които са по - придирчиви, поръсват пицата и с малко зехтин.
В южна  Италия за първо ястие на обяд , а в селските къщи на север -  първо  и единствено ястие , ядат макарони или спагети с доматен сос.
Ние , защото сме с двойни килограми ядем изключително салата от пресни зеленчуци.А за второ, нещо от готовите храни.
Пестим газ, пари , време за готвене, само дето дъщеря ми е винаги елегантна а ние.....вечно с наднормено тегло.

Не мога да пестя от вода-няма как да стане,с лазенето по пода,вечното лигавене,некоординираните движения,при което все нещо пада,разлива, разсипва....не е възможно.Водата и гъбата са непрекъснато в употреба.

Не мога да пестя от топло...ръцете и краката нямат добро оросяване и са винаги студени,в дома  трябва да поддържам 22 градуса.Искам да поясня, че колко градуса поддържате в дома, зависи от дограмата на дома ви.За да е топло , съм поддържала и 24 градуса.Тук в  Италия, сменихме дограмата, и се оказа, че след това и 20 градуса са напълно достатъчни, защото от никъде не духа.

Подът задължително постилам с дебели килими . 
Подът от теракот , дъски , ламинат , балатум, зимата е винаги студен.Най подходящо е подовото отопление и е препоръчително,но.... когато успеем да се организираме.Килимите са дебели-персийски ,защото леките от пълзенето се събират,а и не задържат топлината.

Не мога да спестя от перилни и почистващи препарати,сигурно и при вас е така.По- скъпите са по -ефикасни и могат да се използуват икономично.

Не мога да пестя от памперси, няма как ...

Не мога да пестя от времето ,  за домакинството и семейството.Всъщност в момента съм отдадена изцяло на тях.

Септември и октомври са най- благоприятни за подготовка за зимата.Прави се  киселото зеле.Обират се градините,за да се почистят и преорат за пролетта.
Най- доброто,което можете да направите за семейството си е да съхраните всичко,което е родила земята.
Ако нямате собствена градина,на пазара цените на зеленчуците  по това време на годината са ниски.Ако имате роднини или познати по селата - купете си от тях.
Никога не вземайте без пари.Грехота е.Ако пък са ви толкова близки,че не биха взели пари,отделете от свободното си време и им помогнете при почистването  на градините или от каквото имат нужда.Така и на тях ще помогнете и на вас ще ви е по- сладко.
Зеленчуците сортирайте така,че най-здравите  да останат пресни,за по дълга консумация . Останалите-измити,почистени и нарязани веднага във фризера.
Искам да подчертая ,че за нашите болни,замразените и суровите плодове са двата най-добри варианта.Различните трушии,независимо втасали или стерелизирани в определена степен дразнят стомаха.
Ако имате ябълки,които започват да гният,въобще не се чудете.Измити,почистени и нарязани на дребно  ги сварете докато омекнат в малко вода.Изцеждате ги и ги прибирате в кисийки във фризера.Сокът който остане с малко захар се изпива на часа.За нашите болни е прекрасно средство за стомаха,особено при по -  обездвижените.Варените ябълки се дават за десерт след вечеря с малко или без захар.Стимулират чревният тракт.Моят опит ми е показал,че нашите болни имат нужда от пресни плодове и зеленчуци и по -леки ястия,без тежки запръжки и подправки.
Бих искала да повторя, съхраненото през есента ви спестява средства в зимните месеци, в които силно нарастват  разходите за топло , но не само това, това е гаранция за здравословно хранене.

Пестене на време
До сега в повечето рецепти , споменавах, че пестят и време.
Сега, съвсем на кратко, ще се спра на това, как по принцип пестя само време.
Времето е четвъртото измерение в което живеем.
За мене пестенето на време  е наравно със здравето ми и винаги го държа изкъсо.
Всяка работа, която мога да свърша в даденият момент ,я свършвам, независимо резултатите от нея след колко време ще ми са необходими.
Обикновено върша по две неща, а понякога и три.
Винаги имам малко тефтерче, където си записвам задачите за деня , седмицата , месеца, годината.
Преглеждам редовно всичко записано и актуализирам задачите.
Ако нещо е изпълнено, поставям нова задача.
В определени моменти от живота ми , съм пестяла време от съня.
В най - трудният семестър - осмият от редовното ми следване
спях по  два - три часа на денонощие.
В периода, когато имах проблеми в семейството а това бяха най - трудните години на прехода  спях по шест часа в денонощието но разделени на 3 пъти по два часа.
За това разказвам и в друга глава на книгата.
Обобщавам, времето може и трябва да се пести в нашите белязани семейства , но предварително трябва всичко да е премислено и разчетено по дни , седмици месеци.
Необмислено бързане и препиране , само може да изнерви нас, семейството и нашите болни.
Заради тях трябва да сме точни ,уверени и спокойни.

Пестенето е характерно за семействата с по дълъг семеен стаж.
Иска се време , за да улегнат навиците и партньорите да вземат един от друг хубавите неща и да ги съхранят като богатство на семейството.
Тази част на книгата е предназначена за по - млади семейства, които биха могли да ползват на готово моят опит.
Сигурна съм , че и аз има още много да уча.
Имам друга книга , която е посветена специално на пестенето , като бит и начин на живот.
Не знам, дали ще се намери издател.
Това е само малък откъс от нея.
Написах с любов за всички семейства с моите проблеми!       

Nessun commento:

Posta un commento