venerdì 26 ottobre 2012

ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗАНИМАНИЯ


Здравейте,днес пиша много.....Както се изразяват пишештите братя...."дошла ми е музата"Шегувам се разбира се.Искам да обхвана всичко свързано с работата на дневният център-не искам нищо да пропусна, за да е леко на душата ми, че съм допринесла нещо добро за нашите ангелски душици.
Писах,че те рядко посещават всеки ден от седмицата "училището",както го наричаме в къщи.Те са болни.Там цял ден са натоварени и наистина им трябва повече почивка.Специално за моята дъщеря....там тя е през цялото време на инвалидна количка,което я изнервя.У дома по цял ден е в движение,ту с пълзене,ту с предвижване по мебелите. Едното е за духовният и напредък,другото-да не се схване-и от двете има нужда.
Но по темата.През дните,които посещава дневният център,всеки младеж има програма,която обхваща физически упражнения,разходка,посещения на топъл или студен басеин в зависимост от сезона,фитнес зала или стадион в зависимост от сезона и неговите лични възможности и нужда.Моята дъщеря има предписано ежедневна тренировка с медицинска проходилка и разходка под ръка с рабодник.По протритите и обувки се вижда ,че тази програма се изпълнява.
Други занимания са тези по музика...едни от най обичаните.Пуща им се популярна музика,който може припява,други пляскат в такт ръце,има и такива,които използвайки удярен или клавишен музикален инструмент,се опитват да акомпанират.По принцип тези деца са много музикални.В същата зала гледат видео клипове или малки филмчета и се опитват да преразказват или пресъздават.В същатя зала устройват колективни игри.
В сутрешните занимания влизат занимания за момчетата в техническата работилница,където ги учат да завиват гайки, да сглобят или разглобят детайли ,а по някога произвеждат нещо-за някой цех-елементарни неща,което им доставя удоволствие и се чувстват успели.Един мъж от персонала отговаря лично за тази дейност.
Трябва да подчертая,че персоналът е на две нива,едни се занимават само с обгрижването на младежите и второто ниво-специалисти,които водят различните занимания,музика,компютри,техника,шиене, фризьорство,работа със специализираните уреди по физическа подготовка,готварство и т.н.
За да не стане постингът отегчителен,ще напиша нов.
Благодаря ви,че бяхте с мен .
Бъдете добри и сърцати,защото светът се нуждае от това.
Димка

Nessun commento:

Posta un commento